شاید تا حالا برای شما هم پیش آمده که هنگام خرید یک وسیله و یا حتی در یک خرید ساده برای منزل، بعضی وقت ها بین چند گزینه مردد بمانید به گونه ای که انتخاب یکی از آنها بسیار دشوار شود، من دو روز پیش برای خرید یک کوله به بورس کیف فروشی مراجعه کردم و در آنجا با تعداد زیادی کوله که هرکدامشان مزیت های خاص خودش را داشت مواجه شدم و در انتخاب بین انبوهی از گزینه ها تردید داشتم و این خودش عملا قدرت انتخاب را از من سلب می کرد؛ چرا که هیچکدامشان تمامی مزیت ها را که با میزان تمایل به پرداخت و قدرت خرید من نیز تطابق داشته باشد دارا نبود، یکی ضربه گیر خوبی برای لپ تاپ داشت، دیگری دو جای مجزا برای وسایل عمومی و الکترونیکی، یکی دیگر طرح دوخت و ظاهر خوبی و دیگری
در هر صورت هرکدام را که انتخاب می کردم تو دلم راضی نبودم زیرا همیشه کوله هایی بودند که لااقل از بعضی جهات از کوله انتخابی من بهتر بودند و پیش خودم نقاط قوت آن ها را به یاد می آوردم. آخرش من کوله مد نظرم را انتخاب کردم اما رضایتم اصلا بیشینه نبود!!! و از انتخابم چندان راضی نبودم، اما خاطرم هست در مقطع ابتدایی، وقتی که خانواده برای من کوله انتخاب می کردند بسیار راضی تر بودم، شاید دلیلش این بود که من هیچ وقت برای خرید، همراه آنها نمیرفتم؛ بنابراین هیچ وقت از مزیت های گزینه های دیگر مطلع نمیشدم در نتیجه همواره از انتخاب خانواده بسیار شگفت زده بودم!!!
اینجا یک سوال بزرگ پیش می آید سوالی که "بری شوارتز" مطرح می کند:
(چرا بیشتر کمتر است؟)?Why more is less
این سوال بزرگ در واقع موید تناقضی است که برای من پیش آمد: " با وجود انتخاب های بیشتر مطلوبیت من کمتر شد" این مسئله ای است که دغدغه بری شوارتز بوده و در این مورد کتاب نیز نوشته است او می گوید انتخاب های بیشتر اولا توانایی انتخاب را از ما می گیرد و از طرفی چون با گزینه های بسیار زیادی مواجه می شویم سطح توقعات ما بالا می رود و این خود باعث کاهش رضایت مان از گزینه انتخابی است. در عوض وقتی که انتخاب های ما کمتر باشد و یا لااقل از انتخاب های بیشتر مطلع نباشیم میزان شگفت زدگی مان بیشتر است زیرا انتظار وجود گزینه بهتر کاهش می یابد و در نتیجه توقعات ما به طور کامل اشباع می شود؛ البته شوارتز نمی گوید انتخاب هایمان را به کل محدود کنیم؛ بلکه او می گوید همواره برای تعداد انتخاب هایمان مرزی وجود دارد که اگر تعداد انتخاب هایمان از آن فراتر رود نه تنها مطلوبیت ما افزایش پیدا نمیکند؛ بلکه کمتر می شود!! و به قول خودش خیلی وقت است که ما این مرز را پشت سر گذاشته ایم!! زیرا ما در عصر " انفجار انتخاب ها" قرار داریم.
· مطالعه کتاب شوارتز میتواند مفید باشد:
“ THE PARADOX OF CHOICE_BARRY SCHWARTZ”
· سخنرانی شوارتز در TED، تحت عنوان "تناقض انتخاب" در عین جذابیت نکات خوبی دارد.